Az utolsó nap az angliai kisvárosban

2015.10.28 07:48

Az utolsó napom nekem is ajándékvásárlással kezdődött és azzal is, illetve pakolással fejeződött be. A köztes időben viszont ellátogattam a D-day múzeumba, amely a város déli részén helyezkedik el.

Az épület tulajdonképpen három kisebb múzeumnak ad otthont: a normandiai partraszállás emlékmúzeuma, Portsmouth és a normandiai partraszállás, illetve megtekinthetjük az Overlord Embroidery-t, amely tulajdonképpen a Franciaországban található bayeux-i falikárpithoz hasonló alkotás. A falikárpiton végigkövethetjük az Overlord-hadművelet néven ismert normandiai partraszállás legfontosabb aspektusait.

A múzeum maga nem nagy, könnyen bejárható és remekül kialakított tárlat mutatja be a partraszállás előtti háborús éveket, az előkészületeket, a partraszállás megkezdésének körülményeit, annak folyamatát. Az egyik kiállító teremben felsétálhatunk egy Landing Craft-re (partraszálló járműre) is, amelyben a katonákat szállították át a normandiai partokra.

Találkoztam egy idős úrral is a múzeumban, aki volt olyan kedves és egy-egy kiállítási darabról bővebben is mesélt, illetve arról, hogyan volt az angolok segítségére a francia ellenállás is. A pénztáros hölgytől azt is megtudtam, hogy a következő évben, években a múzeumot átalakítják, megreformálják, így a következő Erasmus-csapatokat már egy felújított múzeum várja Portsmouth-ban.

Szabolcsné Tóth Annamária