Utolsó, múzeumokkal teli péntek Portsmouthban

2015.10.28 16:36

A Historic Dockyard Portsmouth déli részén, az úgynevezett Southsea-n, a Spinnaker Tower mellett található. Itt számtalan hajós múzeumot lehetett megtekinteni, de nekem időm kevés volt, így négy múzeumot tudtam megnézni, a Mary Rose Museum-t, a HSM Victory-t, Royal Navy Submarine Museumot és a HMS Warrior 1860-t. Ennek a négy múzeumnak a bejárása délelőtt 10 órától délután fél 5-ig tartott.

Mary Rose Museum

Számomra a Mary Rose Museum volt a legérdekesebb a négy múzeum közül, mert egy megmentett hajóroncsot láttam, közelről. VIII. Henrik Mary Rose nevezetű hadihajója 1545. július 19-én franciákkal harcolva süllyedt el a Wight-szigetek közelében, körülbelül 500 emberrel a fedélzetén, amiből nem több mint 35 ember élte túl. A hajó megmaradt maradványait 1982-ben emelték ki.

HSM Victory

Az HMS Victory az angol királyi haditengerészet sorhajója volt. 1778-ban kezdte meg a szolgálatot, most már csak múzeumként üzemel. Fő jellegzetessége a fedélzeten és a hajó testében „rejtőzködő” 104 darab ágyú. Legénysége 850 fő volt.

Royal Navy Submarine Museum

A Royal Navy Submarine Museum Portsmouth Gosport nevű szigetén található, ahova egy kisebb hajóval vittek át minket. A Royal Navy Submarine Museum-nak összesen 4 tengeralattjárója van, ebből a HMS Alliance nevezetű tengeralattjáróba mehettünk be, ami annak idején részt vett a második világháborúban.

HMS Warrior 1860

A HMS Warrior a Brit Királyi Haditengerészet első osztályú sorhajója volt. 1859-ben kezdték építeni, alig 19 hónap múlva vízrebocsátották és hét hónappal később szolgálatba állt. A HMS Warrior korának legerősebb hadihajója lett, addig sosem látott méretekkel, tűzerővel és páncélvédelemmel. Sebessége is messze meghaladta a kor egyéb hadihajóinak sebességét. 1904-ig szolgált, de most is kitűnő állapotban van. Amellett, hogy múzeumként üzemel, rendezvényeket is szoktak rajta rendezni.

Bernáth Fanni